Teoretycznie to przepis na babę wielkanocną; ale wyszło mało babowate (choć pyszne, niezbyt słodkie, pulchne i bez zakalca). Dodać kruszonkę i chałka jak malowanie. Więc wrzucam przepis, żeby nie przepadł w odmętach niepamięci.
Składniki
ilość porcji: 20
- 4 szklanki (500 g) mąki pszennej
- 100 g masła
- 1/3 szklanki (80 g) cukru kryształu
- 40 g drożdży
- 3 żółtka
- 1 szklanka (240 ml) ciepłego mleka
- 3 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
- 1 jajko, roztrzepane
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 50 min | Gotowanie: 40 min | Czas dodatkowy: 50 min, wyrastanie
1.
W 1/3 szklanki mleka rozpuścić drożdże. Dodać 4 łyżki mąki i łyżkę cukru i wymieszać drewnianą łyżką na jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
2.
W międzyczasie mąkę przesiać do miski, a żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masło roztopić w rondelku.
3.
Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka i resztę mleka. Wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto ręką. Wyrabiać przez 15-20 minut, aż będzie gładkie i jednolite. Stopniowo dodawać roztopione masło, cały czas ugniatając, aż tłuszcz wsiąknie w ciasto.
4.
Rodzynki obtoczyć w mące i dodać do ciasta. Wyrabiać jeszcze przez parę minut.
5.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
6.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
7.
Foremkę z kominem natłuścić. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy i odstawić jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
8.
Wierzch baby posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez 40 minut.
rada
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zamiast masła można użyć 1/2 szklanki oleju. Baba zachowa dłużej świeżość.
Interesujące, ja zatem użyłam oleju, plus dolałam jeszcze trochę mleka, bo albo szklanki mam niewymiarowe, albo cuś nie tak z proporcjami, bo jak wbiłam kopyść w ciasto, to jej potem nie mogłam wyciągnąć -_-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Leave yer mark: